Yvetta Tannenbergerová

Yvetta Tannenbergerová

Vystudovala operní zpěv na konzervatoři v Bratislavě. Navštívila interpretační kurzy Kerstin Meyer, Ileany Cotrubas a konzultace u Mirelly Freni. Od roku 1996 se zdokonaluje v Itálii u prof. Paola De Napoliho. V roce 2000 navázala profesionální spolupráci také s prof. Martou Lantieri.

Po ukončeni studia v roce 1989 nastoupila jednoroční stipendium v Operním studiu ve Staatsoper v Berlíně. V roce 1990 přešla do operního studia ve Staatsoper ve Vídni, kde se po čtyřech měsících stala sólistkou.

Jako sólistka vídeňské Státní opery spolupracovala s největšími umělci, jako jsou Placido Domingo (Parsifal), Seiji Ozawa a Mirella Freni (Piková Dáma) a jiní.

V roce 1991 účinkovala na Wiener Festwochen v opeře Le Nozze di Figaro jako Barbarina, pod vedením Claudia Abbada.

Od roku 1993 působila na volné noze. Od roku 1994 byla stálým hostem Národního divadla v Brně, od roku 1996 Slovenské filharmonie, od roku 1998 Národního divadla a od roku 1999 pravidelným hostem Státní opery v Praze. Od roku 2000 byla také pravidelným hostem Bergische Philharmonie v Německu.

Kromě operních představení se také věnovala koncertní činnosti. Vystoupila např. v Paříži, v Theatre Champs Elysée (Schönberg: smyčcové kvarteto + soprán sólo), v Konzerthausu ve Vídni s orchestrem Vídeňských symphoniků (koncertní provedení opery Osud Leoše Janáčka). V norském Bergenu (velký operní koncert). S Bergenskou filharmonii vystoupila i v roce 2004 (Dvořák: Requiem). Účinkovala v koncertním provedení opery Don Giovanni pod taktovkou Ralpha Weikerta (Izrael). S panem Weikertem vystoupila také ve Faurého Requiem. Poulancovo Requiem nastudovala s dirigentem Jean - Claude Casadessusem, který ji vzápětí pozval do Lille, aby ztvárnila postavu Valencienne v operetě Veselá vdova (1999). V roce 2000 zpivala pod taktovkou Serge Baudoa Pannu Marii a svatou Markétu v Jane z Arcu Athura Honeggera. Japonsko navštívila sopranistka několikrát. 1997 - operní recitál, 1999 - turné s brněnskou operou (Carmen, role Micaela). V roce 2001 navštívila tuto zemi dvakrát. Nejprve s koncertem árií a poté na turné s Die Zauberflöte (role Pamina).

V létě 2003 vystoupila Yvette Tannenbergerová v hlavní roli opery La Scala di Seta od G. Rossiniho na festivalu Tibora Vargy ve Švýcarsku. Vystoupila taktéž v Hannoveru na Expu 2000, v kulturním programu Evropské unie se stejnou rolí.

V roce 2001 nastudovala Hoffmanovy povídky, kde ztvárnila Olympii, Antonii a Giuliettu, poté následovalo nastudování Janáčkovy Věci Makropulos, po boku Gabriely Beňačkové a v roce 2002 účinkovala v produkci Slovenského Národního Divadla (Mozart: Figarova Svatba, jako Zuzanka). V dubnu 2001 ztvárnila postavu Lišky v Janáčkově opeře Příhody Lišky Bystroušky v Lisabonu. V létě 2001 ztvárnila na turné s Národním divadlem v Brně po Japonsku Paminu v Mozartově Kouzelné flétně. V roce 2003 nastudovala v Norském Oslo Verdiho Traviatu.

Yvetta Tannenbergerová zemřela 17. července 2012.

 

Repertoár

Opera

G. Bizet: Carmen – Micaëla

G. Donozetti: Lucia di Lammermoor - Lucia,

L’elisir d’amore – Adina, Don Pasquale – Norina

L. Janáček: Příhody Lišky Bystroušky – Liška

F. Lehar: Die lustige Witve – Vallencienne

B. Martinů: Řecké pašije – Lenio

W. A. Mozart: Don Giovanni – Zerlina,

Die Zauberflöte – Pamina, Die Entführung aus dem Serail – Konstanze

J. Offenbach: Les Contes d’Hoffman – Olympia, Giullietta, Antonia

G. Puccini: La Bohème – Musetta

G. Rossini: Il Barbiera di Siviglia – Rosina,

La scala di seta – Giulia

C. M. Weber: Freischütz – Ännchen

 

Concerts

C. D. Von Dittersdorf:Ester

A. Dvořák: Te deum messe D-dur, Requiem

M. Duruflé: Requiem

G. Fauré: Requiem

J. Haydn: Jahreszeiten

B. Martinů: Špalíček

W. A. Mozart: Velká mše C-moll, Krönugsmesse, Requiem, Exultate Jubilate

C. Orff: Carmina Burana

G. B. Pergolesi: Stabat Mater

F. Poulanc: Stabat Mater

A. Vivaldi: Gloria

G. Mahler: Symphonie No. 4

R. Strauss: Vier Ietzte Lieder

 

Songs

E. Kornogold

S. Rachmaninov

R. Strauss

 

Amadeus

Yvetta v roli:
Katarina Cavalieri

Vstupenky již nejsou v prodeji.

Veselá vdova

Yvetta v roli:
Hana Glawari

Vstupenky již nejsou v prodeji.

Netopýr

Yvetta v roli:
Rosalinda

Vstupenky již nejsou v prodeji.

Mozart na scéně

Yvetta v roli:
Silberklangová

Vstupenky již nejsou v prodeji.

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->