Ceny magazínu Musical-opereta 2020–2021 znají své vítěze

Ceny magazínu Musical-opereta 2020–2021 znají své vítěze

13. 6. 2022

Po tříleté pauze se na prkna Městského divadla Brno vrací mimořádná ozdoba konce divadelní sezóny – festival Dokořán pro hudební divadlo 2022 a s ním i tradiční vyhlášení výsledků letos již pátého ročníku Cen magazínu Musical-opereta. Právě tímto slavnostním aktem byl v pátek 10. června 2022 před úvodním představením festivalu, kterým se stala hudební komedie hostícího Městského divadla Brno My Fair Lady (ze Zelňáku), zahájen celý festival, jenž Městské divadlo Brno pořádá ve dnech 10.–14. června 2022.

Na jevišti Hudební scény stanul nejprve šéfdramaturg festivalu Jan Šotkovský, aby všechny přítomné přivítal, dlouho ale nezůstal sám, neboť si k sobě přizval šéfredaktora magazínu Vítězslava Sladkého, který ve stručnosti připomněl historii a postupné změny a úpravy při udílení těchto Cen a také představil nové vydavatele magazínu Musical-opereta, manžele Janu a Tomáše Čedíkovy, kteří se k nim na jevišti též přidali a všichni společně pak napjatým divákům prozradili vítěze jednotlivých kategorií, jež tentokrát vzešli z hodnocení let 2020–2021.

Stejně jako v předcházejícím ročníku o vítězích nerozhodovali sami diváci prostřednictvím ankety na webu jako tomu bylo v prvních ročnících, nýbrž odborná porota složená z hudebních a divadelních publicistů napříč celou republikou, mezi nimiž nechyběli zástupci z tištěných novin ani v uvozovkách z „konkurenčních“ webových portálů zaměřených na divadlo, a to z Prahy, Plzně, Brna i Ostravy, aby byly výsledky co nejobjektivnější. I proto jsme velice hrdí, že tři ceny nakonec putovaly právě do Městského divadla Brno!

Jako Nejoblíbenější inscenace byl vyhlášen muzikál Grand Hotel režiséra Stanislava Slováka, samotnou cenu pak převzala překladatelka tohoto elegantně excentrického muzikálu Zuzana Čtveráčková. Nejoblíbenější herečkou zvolili kritici Hanu Fialovou a v kategorii Nejoblíbenější herec zvítězil Oldřich Smysl, který tak jasně potvrdil, že dělat divadlo má smysl! Výroční cenu Bard hudebního divadla převzal dvorní hudební skladatel a dirigent Městského divadla Brno, brněnský Lloyd Webber, Karel Cón, který následně po převzetí ceny rovnou usedl k orchestru za klávesy, aby oddirigoval úvodní festivalové představení My Fair Lady (ze Zelňáku). A letos vůbec poprvé byla vyhlášena a udělena i Cena ve speciální páté kategorii, v níž samotná redakční rada Musical-opereta ocenila za Mimořádný inscenační počin hudebního divadla inscenaci ostravského Divadla Petra Bezruče Špinarka, za niž ocenění převzal její autor a režisér Tomáš Dianiška. Gratulujeme!

 

Pořadí Cen magazínu Musical-opereta 2020–2021

 

Nejoblíbenější muzikálová inscenace 2020–2021:

1. Grand Hotel (Městské divadlo Brno)

2. Sunset Boulevard (Divadlo J. K. Tyla v Plzni)

3. Špinarka (Divadlo Petra Bezruče, Ostrava)

 

Nejoblíbenější muzikálová herečka 2020–2021:

1. Hana Fialová (Květiny pro paní Harrisovou, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

2. Stanislava Fořtová Topinková (Sunset Boulevard, Divadlo J. K. Tyla v Plzni)

3. Markéta Matulová (Špinarka, Divadlo Petra Bezruče, Ostrava)

 

Nejoblíbenější muzikálový herec 2020–2021:

1. Oldřich Smysl (Grand Hotel, Městské divadlo Brno)

2. Karel Heřmánek ml. (Cabaret, Divadlo Bez zábradlí, Praha)

3. Lumír Olšovský (My Fair Lady, Divadlo J. K. Tyla v Plzni)

 

Bard hudebního divadla:

Karel Cón

 

Mimořádný inscenační počin (Cena redakční rady Musical-opereta):

Špinarka (Divadlo Petra Bezruče, Ostrava)

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->