Petr Hloušek oslaví jubileum výstavou

Petr Hloušek oslaví jubileum výstavou

29. 4. 2022

Kmenový grafik a scénograf Městského divadla Brno Petr Hloušek oslaví v neděli 1. května 2022 své padesáté narozeniny a následně v úterý 3. května v 16.00 hodin bude ve foyer Hudební scény MdB vernisáží zahájena výstava, již budou tvořit scény, které za dobu své úspěšné kariéry vytvořil. Vernisáž úvodním slovem zahájí scénograf MdB Jaroslav Milfajt a zazpívá herečka MdB Radka Coufalová.

 

Petr Hloušek (*1. května 1972, Brno)

Absolvent brněnské Školy uměleckých řemesel a bratislavské Vysoké školy výtvarných umění v oboru ilustrace začínal jako grafický designér a postupem času aplikoval zkušenosti ilustrátora do scénických a animačních médií.

Jeho scénografická práce začala spoluprací se scénografem Jaroslavem Milfajtem. Jsou podepsaní mj. pod inscenací U Hitlerů v kuchyni pro pražské Divadlo v Dlouhé. Pro Městské divadlo Ljubljana vytvořili v roce 2008 komiksově pojatou inscenaci Sugar, která se stala ve Slovinsku inscenací roku a dočkala se v této scénické podobě uvedení v Praze, Brně a v německém Bautzenu, pro německou produkci společně vytvořili také scénu k muzikálu Kráska a zvíře.

Od roku 2005 tedy Petr Hloušek pracuje na scénických projekcích inscenací jak v České republice, tak i v jiných evropských zemích. Z nejnovějších prací zmiňme – kromě pravidelné spolupráce s Městským divadlem Brno, která započala v roce 2007 filmovými animacemi k inscenaci Markéta Lazarová – např. práci pro Divadlo Hybernia (Tarzan, 2019), v zahraničí jsou to pak tituly jako např. Der Medicus (Německo, 2016) či Kráska a zvíře (Švýcarsko, 2018) a mnoho dalších.

Z nepřeberného množství inscenací, na jejichž vzniku se v MdB podílel, zdůrazněme alespoň, že roce 2010 překvapil svým velkolepým řešením scénického ztvárnění muzikálu Mary Poppins, které bylo serverem Musical.cz nominováno na scénu sezóny. Využil zde plně spojení realistických kulis a filmových 3D animací a snoubil je v jeden funkční celek podobně jako v následujícím roce pro muzikálovou show na ledě Popelka.

V roce 2013 začala jeho spolupráce s Městským divadlem v Reykjavíku úspěšným představením Mary Poppins, za něž byl nominován na cenu Gríman (obdoba české ceny Thálie), o rok později následovala inscenace Podivný případ se psem, za kterou již cenu islandské divadelní akademie za světelný design (projekce) obdržel, a úspěch slavila i jeho scéna k muzikálu Billy Elliot z roku 2015, za niž opět od islandské odborné komise získal nominaci na tuto významnou cenu. Pro norské divadlo Folketeateret v Oslu připravil scény k muzikálům Les Misérables, Chess, When the Robbers Came to Cardamom Town či Sound of Music, přičemž za poslední jmenovaný titul získal prestižní cenu Broadway World Regional Award 2019. V Norsku nejnověji spolupracuje i s Hålogaland Teater v Tromsø, kde vytvořil scénografii pro inscenaci Noises Off (2021).

Kromě Evropy odvádí Petr Hloušek špičkovou práci i na jiných kontinentech, v roce 2014 např. pracoval na scéně pro inscenaci Revoluce v lokti malíře nábytku Ragnara Agnarssona, která byla uváděna na newyorské Broadwayi.

Je také podepsán pod výpravou, režií, animací a produkcí kombinovaných filmů pro Hvězdárnu a planetárium Brno (např. Ptačí ostrov, 2016 či Robinsonka, 2017). Je též autorem filmu k úvodnímu ceremoniálu MFF Karlovy Vary 2015. Dále vytváří i mapy a kresby určené pro produkce, animace a hry.

Kromě výše zmíněného nelze opomenout ani jeho muzikantskou činnost – Petr Hloušek je totiž také lídrem, hráčem na baskytaru a autorem části repertoáru pětičlenné art-rockové formace Kabinet.

Jsme pyšní, že je jeho jméno již řadu let spojeno právě s Městským divadlem Brno, kde má na svém kontě scénografii či scénické dotáčky a animace desítek titulů, namátkou zmiňme například inscenace Mary Poppins, Sugar! (Někdo to rád horké), Kočky, Mladý Frankenstein, Don Juan, Limonádový Joe, Johnny Blue, Ostrov pokladů, Poslední loď, Santiniho jazyk, Jane Eyrová a nespočet dalších.

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->