zde." /> zde." />

Záznam inscenace Betlém

Záznam inscenace Betlém

9. 12. 2020

V předvánočním čase si můžete vychutnat naši starší inscenaci Betlém. Záznam bude uveřejněn zde.

Václav Cejpek, Zbyněk Srba, Jan Šotkovský, Dalibor Štrunc

Betlém

Pastorála aneb Hry vánoční

Letošní adventní čas je specifický pro všechny. O co víc času máme na pečení vánočního cukroví, o to méně se setkáváme s přáteli a navštěvujeme oblíbené akce a tradiční místa. Můžeme se ale také soustředit na sebe a své rodiny a těšit se na vše, co nás společně čeká. S laskavým svolením autorů jsme se rozhodli vám čekání na Vánoce zkrátit záznamem inscenace Betlém, která měla světovou premiéru v roce 2009.

Autoři se tehdy rozhodli zcela nově zpracovat příběh o narození Ježíše Krista, který je pro naši kulturu a civilizaci naprosto stěžejní. Pracovali formou koláže starozákonních a novozákonních motivů, fragmentů z českých lidových her i překladů z lidových her polských, zařadili také valašský písňový folklór, songy skupiny Cimbal Classic, texty Franze Werfela, Milana Rúfuse nebo Ladislava Fukse. Cílem nebyla destrukce vánočního příběhu, ale vznikl sugestivní zážitek, bohatá a poutavá podívaná, která nahlédla onu historku, kterou zdánlivě všichni známe (ale známe ji opravdu?), ve vzrušivě nečekaném světle.

Vedle dlouhé řady hereckých osobností našeho divadla (Ladislav Kolář, Zdeněk Junák, Petr Štěpán, Michal Isteník, Milan Němec, Jana Musilová a další) se můžete těšit i na hudbu Dalibora Štrunce nahranou souborem Cimbal Classic, která volně vychází nejen z moravských vánočních tradic. Baladičnost příběhu podtrhují na scéně i dvě živé kapely (hudecká a klezmerská) a děti souboru Primavera.

Přejeme vám příjemný adventní čas naplněný radostí a klidem, užijte si ho se vzpomínkou na naši starou inscenaci a s vírou, že se brzy setkáme na našich scénách u inscenací nových.

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->