zde. Inscenace bude na našem youtube kanálu do příští soboty." /> zde. Inscenace bude na našem youtube kanálu do příští soboty." />

Záznam muzikálu Ptákoviny

Záznam muzikálu Ptákoviny

1. 11. 2020

Přinášíme další kousek z naší dílny. Užijte si záznam inscenace Ptákoviny. Odkaz najdete zde. Inscenace bude na našem youtube kanálu do příští soboty.

Jiří Žáček, Zdenek Merta

Ptákoviny podle Aristofana

V roce 2010 měl na Hudební scéně premiéru politický satirický muzikál Ptákoviny podle Aristofana. Řecký dramatik Aristofanes je pro svůj ostrý vtip a odvahu tnout do živého bez ohledu na to, koho z momentálních společenských „elit“ a „celebrit“ si pohněvá, právem zván praotcem všech satiriků. Přestože jsou jeho hry téměř 2 400 let staré, jsou ve své velkolepé společenské kritičnosti stále inspirující. Zřejmě nejznámější a nejúspěšnější adaptací u nás je přepis Ptáků básníka Jiřího Žáčka Ptákoviny podle Aristofana, jeden z ojedinělých počinů českého satirického divadla 80. let. Žáček svou značně volnou adaptaci tehdy komentoval větou: „Na případnou námitku, že tohle už je jiná hra než Ptáci, mohu odpovědět protinámitkou, že i svět se od Aristofanových dob poněkud změnil.“ Jde o text, který má pro Městské divadlo takříkajíc historický význam – při jeho inscenaci se v těsně předrevolučním Národním divadle poprvé sešli režisér Stanislav Moša a hudební skladatel Zdenek Merta. „Staré se tváří jako nové, což mění leda kolorit. Vždycky se sčuchnou vyžírkové a usadí se u koryt!“ Věříme, že i v dnešní době nabídne tato inscenace řadu aktuálních témat, při nichž se budete moci pousmát, až vám bude trochu smutno, jak tomu u dobré satiry je. Navíc se můžete těšit na skvělé herecké výkony Martina Havelky, Tomáše Saghera, Dušana Vitázka, Erika Parduse, Zdeny Herfortové a mnohých dalších.

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->