Ceny Festivalu divadel Moravy a Slezska 2019

21. 11. 2019

ANTALOVÁ A HAVELKA SI Z FESTIVALU ODVEZLI TĚŠÍNSKÉHO ANDĚLA

Během dvou listopadových víkendů se v Českém Těšíně odehrál na prknech Těšínského divadla 19. ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska. Deset různorodých představení z České a Polské republiky hodnotila nejen odborná porota složená z členů, kteří aktivně pracují v oboru, ale také tradiční studentská porota a také samotní diváci, kteří mohli po každém představení hlasovat ve foyer divadla.

„Není možné srovnávat jednotlivá představení, měla rozmanitý charakter a těžko můžeme určovat, které bylo lepší a proč. Chci jen říci, že každé mělo své kvality a pokud jste nenavštívili všechna letošní festivalová představení, máte čeho litovat,“ řekl v závěrečném projevu festivalové poroty její předseda Janusz Legoń.

Na letošním ročníku reprezentovalo město Brno pouze Městské divadlo, a to s francouzskou komedií autorů Matthieu Delaporte a Alexandre de La Patellière nazvanou jednoduše Jméno, kterou jsme uvedli v premiéře v březnu roku 2015 v režii Petra Gazdíka. Herci se dočkali stejně vřelého a nadšeného potlesku i v Českém Těšíně, ze kterého si dokonce odvezli i dva Těšínské anděly! Výkon Aleny Antalové v roli Elizabeth Garaud-Larchet označila porota za „nejlepší ženský herecký výkon Festivalu divadel Moravy a Slezska 2019“ a Martin Havelka si za ztvárnění postavy Vincenta Larcheta vysloužil cenu za „nejlepší mužský herecký výkon festivalu“!

Komedie Jméno tak přidala ke svým oceněním další zářezy na pažbě. Její břitký humor a bravurní herecké výkony totiž ocenili i na pardubickém GRAND Festivalu smíchu 2015, kde Jméno posbíralo hned tři ocenění (nejlepší ženský herecký výkon, Cena studentské poroty a cena Komedie diváků 2015)!