Herecký bard Ladislav Kolář slaví 70. narozeniny!

1. 12. 2020

Ladislav Kolář (*1. 12. 1950, Brno)

Výrazný herec a dlouholetá opora hereckého souboru MdB Ladislav Kolář se narodil 1. prosince 1950 v Brně. K divadlu ho vedla již od dětství maminka, která měla na starosti divadelní kroužek. O svém dalším směřování měl tedy Láry, jak mu přátelsky všichni říkají, přesnou představu velmi brzy.

Vystudoval konzervatoř, ale do angažmá se nedostal kvůli vojně. Nakonec po vyřešení tohoto problému nastoupil do operety v Olomouci, kde získal své první malé role, ale hlavně se tu začala formovat jeho láska k hudebnímu divadlu. Po krátkém působení v brněnské Redutě odešel na volnou nohu, aby vzápětí zakotvil na dlouhých 13 let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Zde totiž dostala angažmá jeho žena Miroslava Kolářová, a tak si manželé vyzkoušeli, jaké to je hrát v jednom hereckém souboru. Láry rád vzpomíná na toto období, které mu přineslo spoustu zajímavých rolí. Například Petruccio ve Zkrocení zlé ženy byl velmi inspirativní, protože Kateřinu hrála právě jeho manželka. Objevil se zde také jako Hospodský v Maryši, dále v Anouilhově dramatu Tomáš Becket i v mnoha muzikálových rolích, např. v titulní roli inscenace Nikola Šuhaj, vrcholem pak byla role Cholstoměra v Rozovského hudebním Příběhu koně.

V roce 1991 přišli oba manželé do tehdejšího Divadla bratří Mrštíků, kde se zrovna utvářel nový herecký soubor pod vedením Stanislava Moši. Nejvýraznější rolí v počátku působení Ladislava Koláře v divadle na Lidické byl určitě Kazantzakisův Zorba, kterého si zahrál po boku Libuše Billové. Výčet všech rolí, které Láry ztvárnil na jevištích Městského divadla Brno, by byl předlouhý. Zmiňme tedy namátkou, že například v muzikálu Šumař na střeše si s chutí zahrál Tovjeho, slavného mlíkaře, který má těžkosti s vdavkami svých dcer. V původním historickém muzikálu Papežka zase pomáhal hlavní hrdince ke vzdělání jako řecký učenec Aeskulapius. Nezapomenutelný byl také jako Soudruh Šišolák v bláznivé féerii Bítls. A v činoherní komedii Brouk v hlavě neuvěřitelných 24 let „řádil“ jako výbušný a současně komediantský Carlos Homenides de Histangua.

 Už tři sta čtyřicet repríz má na kontě dnes téměř již legendární muzikál My Fair Lady (ze Zelňáku), ve kterém se už úctyhodných 21 let střídá se Zdeňkem Junákem v roli popeláře Alfréda Ďulínka, svérázného filozofa a člověka, který bere život s osobitým nadhledem. Uchvacuje i dojímá také jako předák v loděnici Jackie White v muzikálovém hitu Poslední loď, za jehož bravurní ztvárnění se ocitl v širší nominaci na prestižní divadelní Cenu Thálie. Z dalších jeho ocenění zmiňme, že v červnu roku 2019 přímo na jevišti Hudební scény MdB převzal Výroční Cenu portálu Musical-opereta za rok 2018 v kategorii Bard hudebního divadla.

V současné době diváky baví hned v několika rozmanitých postavách v rekapitulačním leporelu Osmyčky, vystupuje také jako impresário Sandor v elegantně excentrickém muzikálu Grand Hotel či jako správce panství Tichý v dramatu Noc pastýřů. Těšit se na něj můžete hned ve dvou připravovaných inscenacích – v romantickém muzikálu Pretty Woman, kde se představí jako James Morse, a v nesmrtelné české komedii s písničkami Světáci, kde ztvární emeritního profesora tance Dvorského.

Ve svém nabitém programu si najde čas i pro předávání svého hereckého umění mladším kolegům. Objevuje se také na televizních obrazovkách, diváci ho mohou znát např. ze seriálů Četnické humoresky, První republika, Četníci z Luhačovic a jiných.

Láryho životní krédo zní: „Nejde mi o to vypadat v civilu jako herec. Chci být dobrým hercem na jevišti.“ A to se mu bezpochyby daří. K 70. narozeninám přejeme Lárymu hodně zdraví a veselou mysl a těšíme se na všechny další role, kterými nás na jevišti svým herectvím okouzlí.

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->