LÉTO NA BISKUPSKÉM DVOŘE 2021

8. 1. 2021

Předprodej bude zahájen v pondělí 11. ledna 2021 v 8.00 h.

Tiché zákoutí Zelného trhu ožívá pravidelně každé léto již po dvanáct let divadelními příběhy z dílny Městského divadla Brno. I na letošní léto je již pečlivě nachystána pestrá programová nabídka plná hvězd, které zazáří na obloze nad vámi i na jevišti před vámi! Alena Antalová, Hana Holišová, Michal Isteník, Boleslav Polívka, Petr Štěpán a mnozí další jsou připraveni opět rozehrát napínavé, dojemné i komické příběhy oděné do hudebního hávu.

Díky neutuchající přízni diváků každý rok navíc dochází k postupnému rozšiřování repertoárové nabídky i prodlužování doby uvádění inscenací. A nejinak tomu bude i letos, kdy svou produkci MdB plánuje zahájit dokonce již na konci měsíce května a odehrát tu pro své diváky dohromady 37 představení rovnou šesti různých inscenací!

Letní produkce inscenací Městského divadla Brno na Biskupském dvoře ve vnitřním areálu Moravského zemského muzea je naplánována od 29. května do 11. července 2021, vždy od 20.30 hodin ve venkovních prostorách a za každého počasí. Představení MdB odstartují již dvanáctý ročník seriálu programů Léto na Biskupském dvoře, který vznikl a je pořádán ve spolupráci MdB s Moravským zemským muzeem a reklamní společností SNIP & CO. Vstupenky si ovšem můžete zajistit již od 11. ledna 2021, a to online prostřednictvím internetových stránek www.mdb.cz či přes centrální pokladnu MdB (tel.: 533 316 360, e-mail: predprodej@mdb.cz). Hromadné objednávky vyřídíte přes komerční oddělení MdB (tel.: 533 316 352, e-mail: komercni@mdb.cz). Doprodej vstupenek pak bude probíhat vždy hodinu před začátkem představení v pokladně Dietrichsteinského paláce Moravského zemského muzea na Zelném trhu.

Populární inscenace MdB pod širým nebem

Od 29. května do 11. července 2021 promění Městské divadlo Brno Biskupský dvůr v divadelní scénu s těmi nejkrásnějšími kulisami – sousoším z Merkurovy kašny od Ignáce Bendla, renesančním podloubím, jednopatrovou arkádovou lodžií a hvězdami.

A jaké tituly letos pod otevřené nebe zavítají? Pod Petrov se i v letošním létě vrátí staré známé stálice, kterou je již několik sezón legendární český muzikál Noc na Karlštejně, Molièrova komedie Lakomec v titulní roli s Boleslavem Polívkou či rozverná bohatýrsko-milostná hudební komedie Tři mušketýři.

Nebude samozřejmě chybět ani loňská novinka, muzikálová pohádka O statečném kováři s kouzelnou hudbou Petra Ulrycha. Po loňském úspěšném převedení do plenéru se pod širým nebem zalíbilo i romantické komedii Zamilovaný Shakespeare.

A konečně, podobně jako se tomu stalo tradicí i v předchozích letech, jako novinku určenou pro uvádění pod noční oblohou v tomto jedinečném prostoru a psanou přímo na míru samotnému městu Brnu, letos MdB uvede další tvůrčí počin osvědčené autorské čtveřice Cón + Slovák + Šotkovský + Štěpán, která ve světové premiéře původního detektivního příběhu Napoleon aneb Alchymie štěstí umně spojí fabulace s dějinnými fakty tak, že přímo s městem Brnem tentokrát propojí nejen samotného slavného vojevůdce Napoleona, ale i anglického politika Winstona Churchilla a jeho choť Clementine.

Těšte se již teď na léto s Městským divadlem Brno!

 

NAPOLEON aneb Alchymie štěstí

Karel Cón, Jan Šotkovský, Petr Štěpán, Stanislav Slovák

téměř detektivní příběh, světová premiéra

Rok 1809. Napoleon Bonaparte je vládcem obrovské říše, rozkládající se od Královce po Pyreneje, od Varšavy až k Neapoli, od Antverp k horám severozápadního Balkánu, od Hamburku po ostrov Korfu, je zkrátka nejmocnějším mužem Evropy. Když v září tohoto roku navštíví podruhé a naposledy ve svém životě Brno, tou dobou okupované jeho vojáky, je krátce po jeho červencovém vítězství v bitvě u Znojma a sjednaném příměří, které znamenalo fakticky porážku Rakouska. Napoleon je tudíž prakticky na vrcholu. Neodpustí si tedy vykonat slavnostní přehlídku svého vojska na bojišti u Slavkova, na místě, kde čtyři léta předtím slavil své vrcholné válečnické vítězství.

Rok 1908, o 99 let později. Na pozvání lorda Mořice Arnolda de Forest, britského politika, automobilového závodníka a majitele hradu Veveří, zavítá na jeho hrad již potřetí jeho přítel z mládí, toho času anglický ministr obchodu – Winston Churchill. Na rozdíl od předchozích dvou návštěv je tato speciální: Churchill je se svou ženou Clementine právě na svatební cestě. Clementine má ovšem důvod ke stížnostem. Její manžel se totiž více než novomanželce věnuje své vznikající knize o Napoleonovi, ve které si troufá konečně vysvětlit důvod jeho epochálních vítězství. Tuší, že je to právě ztracený Napoleonův proslov k jeho vojsku z roku 1809, který by mohl být klíčem k „Napoleonově šifře“. Když se však jednoho rána na Veveří probudí a zjistí, že Clementine někdo unesl, musí mladý Winston začít řešit zcela jiné problémy a vydat se až do hlubin brněnského podsvětí…

Skutečnost Napoleonovy a Churchillovy vazby k Brnu autorský tým, který si s brněnskými dějinami a legendami pohrával už v Baronu Trenckovi, Mendelovi a Brněnském kole, inspirovala opět k dumasovsky rozkošnické fabulaci. Kolotoč neuvěřitelných, ať už ověřených či neověřených historických situací se opět ve zpěvoherním hávu roztočí na jevišti pod širým nebem v podmanivých prostorách Biskupského dvora, a to ve světové premiéře.

Režie: Stanislav Slovák

Na programu: 29. května – 4. června a 8. – 11. července 2021

 

ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE

Marc Norman, Tom Stoppard, Lee Hall

romantická komedie

Po loňském převedení do plenéru se pod širým nebem zalíbilo i Williamu Shakespearovi. Příběh, ve kterém nechybí napětí, komické záměny a převleky ani milostná zápletka, to je slovy klasika to, oč tu běží. Inscenace Zamilovaný Shakespeare však kromě zmíněného dále nabízí i pohled do zákulisí anglického divadla, a jak je zřejmé z nadšených ohlasů diváků i divadelních recenzentů, tak tento princip divadla na divadle je stále populární. A pokud jde navíc ruku v ruce s humorem a slovutným dramatikem v hlavní roli s Dušanem Vitázkem, je postaráno o zábavný letní večer strávený v dobré společnosti.

Režie: Stanislav Slovák

Hrají: Dušan Vitázek, Svetlana Janotová nebo Andrea Zelová, Michal Isteník, Jiří Mach, Petr Štěpán, Alena Antalová, Aleš Slanina, Jakub Uličník, Tomáš Sagher a další.

Na programu: 6. – 9. června 2021

 

O STATEČNÉM KOVÁŘI

Božena Němcová, Petr Ulrych

muzikálová pohádka

Oblíbená česká pohádka se na letní open-air scénu pod petropavelskými věžemi po loňském veleúspěšném nástupu navrátí i v letošním roce. Kovář Mikeš společně se svými kamarády Matějem a Ondrou statečně zamíří na Biskupský dvůr, aby tu za doprovodu nadčasově kouzelné hudby Petra Ulrycha navzdory všem nástrahám zachránili ztracené princezny ze spárů Černého krále. Pohádkový muzikál O statečném kováři je tou pravou volbou, jak si užít pohodový letní večer s celou rodinou.

Režie: Igor Ondříček

Hrají: Aleš Slanina, Kristian Pekar, Jakub Uličník, Petr Halberstadt, Eliška Skálová, Jiří Mach, Lucie Bergerová, Zdeněk Junák a další.

Na programu: 11. – 13. června a 2. – 6. července 2021         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

LAKOMEC

Molière

komedie, v níž o peníze jde až v první řadě

Každá další repríza nejslavnějšího díla francouzského dramatika v titulní roli s Boleslavem Polívkou je příslibem mimořádné divadelní události. Jak se shodují nadšení diváci i odborná kritika, tak ačkoliv toto dílo od dob svého vzniku baví obecenstvo dohromady už tři a půl století, v tomto podání se díky modernímu překladu, honosné scéně, nápaditým kostýmům i bravurním hereckým výkonům jedná o stále aktuální hru, která pobaví i současného diváka. Neváhejte a přesvědčte se sami – letos Lakomec zavítá pod otevřené nebe pouze třikrát!

Režie: Stanislav Moša

Hrají: Boleslav Polívka, Kristian Pekar, Svetlana Janotová nebo Andrea Zelová, Jiří Mach, Dagmar Křížová, Alena Antalová, Michal Isteník, Jan Mazák a další.

Na programu: 15. – 17. června 2021

NOC NA KARLŠTEJNĚ

Karel Svoboda, Zdeněk Podskalský, Jiří Štaidl, Eduard Krečmar

legendární český muzikál

Brněnská Noc na Karlštejně pod věžemi Petrova je již po několikátou sezónu stálicí v letním open-air repertoáru. Jinak tomu nebude ani letos! Milý příběh otce vlasti Karla IV., v jehož centru stojí úsměvná zápletka, která vede k řadě komických situací, nedorozumění a omylů, je ve spojení se skvělými hereckými výkony a s dnes již legendární hudbou Karla Svobody zárukou vskutku příjemně prožitého letního večera. Přijďte se pobavit a zanotovat si známé písně!

Režie: Igor Ondříček

Hrají: Hana Holišová nebo Ivana Vaňková, Petr Štěpán, Lukáš Janota, Jiří Mach, Zdeněk Junák, Viktória Matušovová nebo Andrea Zelová, Aleš Slanina a další.

Na programu: 19. – 24. června 2021

 

TŘI MUŠKETÝŘI

Alexandre Dumas, Vítězslav Nezval

bohatýrsko-milostná hudební komedie

Také letos budou slavní Tři mušketýři opět veršovat, zpívat, řádit a bavit vás pod širou brněnskou oblohou. Jejich napínavé putování za diamantovými přívěsky slibuje atraktivní divadelní zážitek, ve kterém můžete za doprovodu chytlavých lyrických melodií sledovat rozverný a rozpustilý příběh, kterému nechybí láska, intriky, statečnost, přátelství ani humorná nadsázka, taneční čísla a šermířské výstupy.

Režie: Igor Ondříček

Hrají: Jan Brožek, Aleš Slanina, Jakub Uličník, Ondřej Studénka, Eliška Skálová, Barbora Goldmannová, Jiří Mach, Lucie Bergerová, Kristian Pekar, Robert Jícha, Viktor Skála a další.

Na programu: 26. – 30. června 2021

 

 

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->