Scénograf Městského divadla Brno Petr Hloušek opět slaví grandiózní úspěch v severských zemích

4. 2. 2020

Krom jiných spolupracuje kmenový grafik a scénograf Městského divadla Brno Petr Hloušek také s norským divadlem Folketeateret v Oslu. Na začátku letošního roku byl za svoji práci pro toto divadlo oceněn v prestižní divadelní soutěži BroadwayWorld Norway Awards 2019, ve které místní publikum svými hlasy rozhoduje o nejlepších inscenacích, umělcích i dalších divadelních počinech.

Do soutěže byly zahrnuty regionální produkce a turné, které byly v Norsku zahájeny od 1. října 2018 do 30. září 2019. Jedná se o regionálně udílené ceny, jejichž působnost se letos významně rozšířila, kromě Norska se udílely i v dalších městech po celém světě! A právě brněnský scénograf Petr Hloušek získal v této soutěži cenu za nejlepší scénický design ke kouzelnému muzikálu o rodinných vztazích a lásce Za zvuků hudby (The Sound of Music), který měl v divadle Folketeateret premiéru 6. září 2019.  

Muzikál vypráví o rodině von Trappových žijící v Salzburgu. Příběh se odehrává v roce 1938, takže do něj prosakuje  hrozba sílícího nacistického režimu v sousedním Německu. Se životem rodiny se prolíná osud mladé novicky Marie Rainerové, která opustí klášter a stane se guvernantkou v rodině ovdovělého námořního kapitána George von Trappa. Podle původního stejnojmenného broadwayského muzikálu vznikl v roce 1965 také stejnojmenný americký muzikálový film režiséra Roberta Wise, který získal Oscara za nejlepší film, režii a střih.

Práce Petra Hlouška ohromuje diváky i odbornou kritiku v naší zemi i zahraničí již dlouhá léta. V minulosti například obdržel za světelný design cenu islandské divadelní akademie Gríman (obdoba české Ceny Thálie) za představení Podivný případ se psem pro Městské divadlo v Reykjavíku, se kterým i nadále pokračuje v úspěšné spolupráci. Kromě Evropy odvádí Petr špičkovou práci i na jiných kontinentech, v roce 2014 např. pracoval na scéně pro inscenaci Revoluce v lokti malíře nábytku Ragnara Agnarssona, která byla uváděna na newyorské Broadwayi.

Jsme pyšní, že je jeho jméno již řadu let spojeno také s Městským divadlem Brno, kde je podepsán pod scénografií či scénickými dotáčkami desítek titulů jako Mary Poppins, Jekyll a Hyde, Kočky, DUCH, Limonádový Joe, Baron Trenck, Noc na Karlštejně, Santiniho jazyk a mnohé další.   

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->