Své 35. narozeniny herec Aleš Slanina oslavil vítězstvím v anketě Křídla

26. 1. 2021

Cesta Aleše Slaniny k divadlu byla víceméně přímočará. Umělecké vlohy vykazoval již jako dítě a projevovalo se to hlavně v jeho účinkování ve folklorním souboru Púčik. Múza Thálie zvítězila nad Alešem již v amatérském Divadelním studiu „V“, takže po krátkém odbočení na matematické gymnázium definitivně zakotvil na brněnské konzervatoři a posléze na JAMU. Vystudoval Ateliér muzikálového herectví pod vedením Ladislava Koláře a již v době studií účinkoval v Městském divadle Brno. Poprvé se s touto profesionální scénou seznámil v muzikálové baladě Petra Ulrycha a Stanislava Moši Koločava (2001).

Pohledného muže s plným hlasem využívají režiséři v mnoha muzikálových inscenacích. Po Koločavě následovala řada rolí, mezi nimiž jako stěžejní vyniká titulní role Wolfganga Mozarta v rockovém muzikálu Mozart! (2009), s velkou chutí a obrovskou dávkou nasazení odehraná záporná role vysoce postaveného Římana Anastasia v původním historickém muzikálu Papežka (2012), Mickey v osudovém a magickém muzikálu Pokrevní bratři (2012), Sam v romantickém muzikálu DUCH (2014), telegrafista Harold Bride v osudovém muzikálu TITANIC (2016), Monty v disco muzikálu Horečka sobotní noci (2018), Sir Galahad v bláznivé muzikálové komedii Monty Python's Spamalot (2018) či Angel Dumott Schunard v rockové opeře RENT (2018).

Jako Princ či jako Macecha si užívá převážně dětského publika v bláznivé hudební pohádce Sněhurka a sedm trpaslíků (2008), rád vzpomíná také na roli Kornelia Hackela, hlavního příručího starého mládence Horáce Vandergeldera ve výpravném muzikálu Hello, Dolly! (2010), oblíbenou se stala i jeho postava Dafne v muzikálové komedii Sugar! (Někdo to rád horké) (2011) a vyřádil se i jako tajný agent James B. v bláznivé féerii Bítls (2017).

Jako Rozumbrad tančil a zpíval v muzikálu Kočky (2013), za což si právem vysloužil dokonce širší nominaci na Cenu Thálie 2013.

Velmi často vytváří hereckou dvojici se svojí spolužačkou z JAMU, Andreou Zelovou (rozenou Březinovou). V původním romantickém muzikálu Miloše Štědroně a Milana Uhdeho Divá Bára (2012) si zahráli ústřední dvojici Pavla a Báry, diváky bavila i jejich partnerská dvojice Jimmy a Glorie v muzikálu Flashdance (2013), v legendárním českém muzikálu Noc na Karlštejně (2014) s chutí zaskočí za Jaromíra Hanzlíka a Danielu Kolářovou jako Pešek Hlavně a Alena a ústřední dvojici ztvárnili i v muzikálové baladě Petra Ulrycha a Stanislava Moši Radúz a Mahulena (2016).

O spoustu zajímavých rolí širokého rozsahu nemá talentovaný herec nouzi ani nadále. Jen za minulou divadelní sezónu do jeho hereckého portfolia přibyly takové role, jako je nezávislý kapsář Filch v komedii Žebrácká opera, Benjamin Mráz v mysteriózním thrilleru Santiniho jazyk, Picl v klasické zápletkové komedii Pro nic za nic, Jan ve fantasy muzikálu Ráj, Mikeš v muzikálové pohádce O statečném kováři a nejnověji také Baron Felix von Gaigern v elegantně-excentrickém muzikálu Grand Hotel či Erik Blum v hořké komedii Bella Figura.

Je třeba také zmínit, že tato rozsáhlá a dobře odvedená práce nezůstává bez povšimnutí a diváci ji náležitě oceňují – Aleš Slanina totiž zatím celkem sedmkrát zvítězil v divácké anketě Křídla v kategorii Nejoblíbenější herec a pravidelně se umisťuje také na předních příčkách divadelní ankety portálu i-divadlo.cz.

Aktivity mladého herce však nesměřují jen na divadelní prkna. V roce 2013 přichystal společně se svými kolegy svůj první Vánoční koncert, který se setkal s velkým úspěchem a diváckým ohlasem. Z těchto koncertů se tedy již stala malá vánoční tradice, která přetrvává dodnes. Kromě své vlastní koncertní činnosti dále pravidelně spolupracuje i na charitativních koncertech pro Nadační fond dětské onkologie Krtek.

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->