Populární inscenace pod širým nebem

23. 6. 2011

Po loňském uvádění divácky velmi vřele přijatých představení hraných pod širým nebem v úžasných kulisách Biskupského dvora Moravského zemského muzea se MdB rozhodlo i letos hrát několik inscenací právě zde. Pravdou je, že "divadlo" má uprostřed romantického prostředí pod Petrovem nebývalou atmosféru a přináší o to kouzelnější zážitek. Přesvědčte se sami!

DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ V BISKUPSKÉM DVOŘE MZM

Pořadatelé:

Moravské zemské muzeum, Městské divadlo Brno
a SNIP & CO, reklamní společnost

Místo konání:          Nově opravený prostor Biskupského dvora Moravského zemského muzea

Termíny:                   23. června - 10. července

Začátky představení vždy ve 20.30 hod. - HRAJE SE ZA KAŽDÉHO POČASÍ!

Biskupský dvůr Moravského zemského muzea

Biskupský dvůr Moravského zemského muzea nabízí jedno z nejklidnějších
a nejromantičtějších prostorů v Brně. Poskytuje Brňanům i návštěvníkům jedno z nejkrásnějších panoramat Petrovského dómu včetně renesančního paláce s arkádami.  Biskupský dvůr je krátce rekonstruován – rekonstrukce se uskutečnila ke konci roku 2009.

Obohacení letní kulturní nabídky v Biskupském dvoře v Brně

Po loňské úspěšné premiéře open air divadelních představení, které bylo výrazným obohacením letní nabídky kulturních akcí a zároveň nezapomenutelných zážitků pod širým nebem v historickém centru Brna, přišli organizátoři s pokračováním této nabídky.

K pořádání divadelních představení, koncertů, zábavních i prezentačních akcí dosud ještě nedostatečně objevený prostor mezi Zelným trhem a Kapucínským náměstím přímo vybízí. Součástí scény a celkové produkce mohou být balkony, zákoutí Biskupského dvora, zajímavý je i samotný prostor s jedinečným pohledem přímo na Katedrálu sv. Petra a Pavla. I proto došlo k dohodě mezi ředitelem Městského divadla Brno Stanislavem Mošou a ředitelem Moravského zemského muzea Martinem Reissnerem na pořádání dalšího ročníku divadelních představení v muzeu. Hlavní produkce se ujala zkušená reklamní společnost SNIP & CO pod vedením generálního ředitele Jiřího Morávka. Cílem všech tří partnerů je nabídnout Brňanům a návštěvníkům moravské metropole příjemné kulturní prožití volných chvil v dosud neobvyklém a řekněme i v této době méně známém prostředí. Důležitým záměrem pro příští období je také rozšíření nabídek a zvýšení motivace příjezdů a pobytů v oblasti zážitkové turistiky v průmyslu cestovního ruchu v Brně i na jižní Moravě.

POPULÁRNÍ INSCENACE POD ŠIRÝM NEBEM

Celkem čtyři populární tituly se vystřídají v romantickém prostředí Biskupského dvora pod Petrovem

Po loňském uvádění divácky velmi vřele přijatých představení hraných pod širým nebem v úžasných přírodních kulisách Biskupského dvora Moravského zemského muzea se Městské divadlo Brno rozhodlo i letos hrát několik inscenací právě zde. Pravdou je, že "divadlo" má uprostřed romantického prostředí pod Petrovem nebývalou atmosféru a přináší o to kouzelnější zážitek.

Začátek letošního léta přivítáme na nádvoří Biskupského dvora hned čtyřmi inscenacemi - v červnu rozpustilou operetkou Mam´zelle Nitouche a muzikálovou baladou Cikáni jdou do nebe, v červenci pak muzikálovou féerií Sny svatojánských nocí a slavnou Rostandovou romantickou hrou o posledním z rytířů Cyrano z Bergeracu.

Florimond Hervé, Henri Meilhac, Albert Millaud: MAM´ZELLE NITOUCHE

Jedna z nejúžasnějších operetek, slavná Hervého Mam´zelle Nitouche, patří k tomu nejlepšímu, co nabízí současný operetní repertoár. Příběh o hravém svatouškovi v sukních a jednom typickém muzikantovi je nesmírně vtipnou, divadelně rozkošatělou konfrontací tří rozdílných světů: kláštera, divadla a kasáren. Komedii rozehrává na jevišti jednak anděl s ďáblem v těle - zbožná klášterní chovanka Denisa v podání Radky Coufalové, ale také Célestin, učitel zpěvu, ctihodný klášterní varhaník - tuto roli hraje populární Igor Ondříček. Režisér inscenace Gustav Skála, mistr v daném žánru, dokázal vtisknout brněnskému nastudování až neuvěřitelný náboj; téměř bezkonkurenční se pak zdá herecký, pěvecký i taneční projev hlavních postav. Inscenace, v níž nebývá nouze o aplaus na otevřené scéně, je tak pro diváka nesmírně přitažlivou a kompaktní. Podmaní si vás třeba i spontánní spojnicí mezi jadrně cítěným humorem českým a nadlehčeně elegantním šarmem francouzským. Divokost, komičnost i hravost zakódovaná v příběhu o utajené návštěvě divadla a všem co z toho vzešlo, Vám prostě a jednoduše dodá dobrou náladu.

Hraje se 23. - 25. června.

Jevgenij Doga, Emil Loteanu: CIKÁNI JDOU DO NEBE

Balada o vášnivé lásce a svobodě - tragický příběh lásky zloděje koní Lujko Zobara a krásné Rady - je silně emocionálně vypjatá a na diváka působí doslova jako magnet. Nespoutané a divoké představení, tak jak jej na Hudební scénu Městského divadla Brno přivedl poprvé před pěti lety režisér Petr Kracik, je úžasným diváckým zážitkem - nejen pro neuvěřitelný temperament romského etnika, jeho písní či divoké energie tanců anebo zvláštní poetický styl vyprávění. Jde o velkolepě popsaný pohled do kočovné a po volnosti volající cikánské duše. Inscenace je podkreslena živou hudbou a cimbálovou kapelou, doplněnou o nahranou hudbu scénickou. Na jevišti je pak k nepřehlédnutí milenecká dvojice v podání Martina Havelky coby Zobara a Ivany Vaňkové v úloze živelné vědmy Rady. Výraznou postavou je pak Buča v podání Jana Apolenáře nebo Alana Novotného. Hudebně i tanečně strhující podívaná, která stojí za to - takoví jsou Cikáni na cestě do nebe v Brně. Jak napsala Jana Svozilová ve své recenzi: "Cikáni v Městském vás doslova pohltí, dusot kopyt budete slyšet ze všech stran, jejich dech se dotkne vaší šíje, cikánské utrpení pocítíte každým kouskem těla."

Hraje se 28. - 29. června.

William Shakespeare, Zdenek Merta, Stanislav Moša: SNY SVATOJÁNSKÝCH NOCÍ                                                                                                                                                               Muzikálová féerie Sny svatojánských nocí na motivy hry Williama Shakespeara byla v roce své premiéry v roce 1991 oceněna Českým hudebním fondem jako nejlepší inscenace roku. Jedná se o první ze série muzikálů úspěšné autorské dvojice Zdenek Merta a Stanislav Moša. Již dvacet let je inscenace na repertoáru brněnského Městského divadla a s úspěchem se hrála nejen na jeho jevišti, ale několik desítek uvedení se dočkala i na Křižíkově fontáně v Praze, v anglické a německé verzi pak slavila úspěch na zájezdech v mnoha evropských zemích (Finsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Německo). Spousty snových variací a kouzelná oslava lásky s Alešem Slaninou v roli Puka, Janou Musilovou, Markétou Sedláčkovou, Radkou Coufalovou, Ivanou Skálovou, Lenkou Janíkovou, Igorem Ondříčkem, Robertem Jíchou, Ladislavem Kolářem a dalšími budou rozehrány 1. a 2. července.

Edmond Rostand: CYRANO Z BERGERACU                                                                           Novoromantická komedie Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu se stala během více než stovky let od svého vzniku jednou z nejhranějších her světového repertoáru na našich jevištích, především díky vynikajícímu překladu Jaroslava Vrchlického, který hru jako první do češtiny přebásnil. Z jeho překladu vychází také inscenace Městského divadla Brno. Autoři úpravy Stanislav Moša a Jaromír Vavroš tento překlad respektovali, upravili však místa, která během století ztratila pro svou archaičnost komunikační schopnost. Slavná romantická tragikomedie o posledním z rytířů, Cyranovi z Bergeracu, a jeho velké lásce k Roxaně, je příběhem o utajované lásce, cti, statečnosti a síle i poklescích umění... Pozoruhodnou hru se zcela mimořádnými hereckými příležitostmi, ve které se působivě prolínají hrdinské, romantické, komické i historické roviny, uvádíme s Igorem Ondříčkem v titulní roli, Alenou Antalovou jako Roxanou, Jiřím Machem v úloze Kristiána, Viktorem Skálou, Petrem Štěpánem, Ladislavem Kolářem, Lukášem Hejlíkem, Lucií Zedníčkovou, Markétou Sedláčkovou, Pavlou Vitázkovou a mnoha dalšími.

Hraje se 8., 9. a 10. července.

Představení probíhají v Biskupském dvoře ve vnitřním areálu Moravského zemského muzea v Brně (vstup na představení od Zelného trhu). Hraje se vždy od 20.30 hodin ve venkovních prostorách a za každého počasí.

Vstupenky na představení lze získat v pokladně Městského divadla Brno. Hromadné objednávky vyřizuje komerční oddělení, Lidická 12, tel.: 533 316 410, e-mail: komercni@mdb.cz. Doprodej před představením v pokladně MZM, Zelný trh.

BISKUPSKÝ DVŮR

Tento různorodý soubor budov obestupující ze tří stran parkově upravené nádvoří, se rozkládá v historické části Brna, pod katedrálním kostelem sv. Petra a Pavla). Původně gotickou stavbu proboštství brněnské kapituly koupil roku 1588 olomoucký biskup Stanislav Pavlovský (odtud „Biskupský dvůr“) a pro nového majitele ji důkladně přestavěl italský stavitel Antonio Gabri. Úpravy po roce 1600 dokončil nástupce biskupa Pavlovského kardinál František Dietrichstein. Z nejstarší stavební etapy je dochována hranolová věž a budova s částečně obnaženým režným cihlovým zdivem a úzkými lomenými a obdélníkovými okny. Pozdně gotická je kaple v druhém patře věže, na jejichž stěnách jsou výjevy ze života svatých. Pro renesanční fázi je výmluvné podloubí a jednopatrová arkádová lodžie. Moravské zemské muzeum získalo v Biskupském dvoře své první sídlo roku 1818, tedy rok po svém založení. Pro jeho potřeby bylo přistavěno v 80. letech 19. století tzv. d´Elvertovo křídlo s balkónovým portálem, pocházejícím ze zbořeného paláce Mitrovských na náměstí Svobody. Z tohoto náměstí bylo v roce 1858 přeneseno i sousoší z Merkurovy kašny od Ignáce Bendla, umístěné uprostřed nádvoří Biskupského dvora. Pozdější rozsáhlé stavební úpravy, dokončené roku 1963, již podstatně nezměnily celkovou tvářnost Biskupského dvora.