Zemřel Milan Kundera

Zemřel Milan Kundera

12. 7. 2023

Městské divadlo Brno s hlubokým zármutkem přijímá smutnou zprávu, že v úterý 11. července 2023 v požehnaném věku 94 let zemřel pan Milan Kundera.

MILAN KUNDERA

(1. dubna 1929, Brno – 11. července 2023, Paříž)

Jméno tohoto světoznámého prozaika, jednoho z nejvýznamnějších a nejpřekládanějších autorů českého původu, je díky moudré komedii Jakub a jeho pán odpremiérované 27. a 28. října 2012 na Činoherní scéně v režii Stanislava Moši nesmazatelně spjato také s Městským divadlem Brno. Namísto Kunderovy obsáhlé biografie a bibliografie či rozsáhlého počtu faktografických údajů a citací bychom proto na následujících řádcích na tuto vzácnou bytost rádi zavzpomínali právě optikou vzájemného propojení jeho hry a našeho divadla.

Milan Kundera napsal v roce 1971 brilantní melancholickou komedii Jakub a jeho pán popisující roztodivné příhody šlechtického Pána a jeho plebejsky moudrého sluhy Jakuba. Text s podtitulem Pocta Denisi Diderotovi však není pouhou dramatizací Diderotova románu Jakub Fatalista – je labužnicky rozkošnickou variací jeho hlavních témat, hravým domýšlením Diderotových paradoxů očima ironického skeptika 20. století. Milan Kundera touto hrou vzdává hold jedné z největších rozkoší, jakou zná – rozkoši z vyprávění: radostně se kochá věčně se opakující lidskou pošetilostí i skepticky přemítá nad tím, „co je psáno tam nahoře“ a zdali jsme jako divadelní postavy napsáni dobře či nikoli. Zároveň však Kundera svou vytříbenou komedií skládá – v nejistém světě, kde víme jen to, že jdeme vpřed, protože „vpřed – to je všude“ – v postavách Jakuba a Pána neokázalou poctu mužskému přátelství.

„Můj Jakub,“ napsal Milan Kundera v roce 2005, „přestože inspirovaný jedním z nejfrancouzštějších autorů nejfrancouzštějšího století, je to nejčeštější, co jsem kdy napsal. Postavy Jakuba a pána... nezdá se vám, že za těmi dvěma klauny tajemně prosvítají Voskovec a Werich?“

Věříme, že i naše divadlo na oplátku vzdalo zasloužený hold a poctu Milanu Kunderovi nejen 48 reprízami inscenace Jakub a jeho pán odehranými na domácí půdě Městského divadla Brno, ale také přímo ve Francii, neboť 7. listopadu 2013 jsme ve spolupráci s Magistrátem města Brna, Velvyslanectvím České republiky a Českého centra v Paříži představili tuto komedii francouzskému a českému obecenstvu v Le Théâtre de l'Alliance Française. Generální zkoušce byl tenkrát přítomen i samotný Milan Kundera se svou ženou a po jejím skončení vyjádřili hercům i členům realizačního týmu své uznání.

Na toto nadčasové dílo jsme opět vzpomenuli v roce 2019 při příležitosti oslav Kunderových 90. narozenin, kdy jsme ve dvou exkluzivních uvedeních 11. a 12. dubna navrátili na dva večery tuto legendární hru na naše jeviště coby součást společného projektu Městského divadla Brno, Moravské zemské knihovny (která tehdy připravila výstavu věnovanou překladům Kunderových knih) a Moravského zemského muzea (jehož výstava Hommage à Milan Kundera – další život Díla přiblížila slavného spisovatele jako výtvarníka i autora filmových scénářů).

Čest jeho památce!

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->