Antonín Műhlhansl

Antonín Műhlhansl

Svým osobitým hudebním projevem, žánrovým přesahem, multiinstrumentální a  interpretační výbavou představuje  typ univerzálního hráče s akcentem na využití saxofonu jako klasického koncertního  nástroje v oblasti artificiální  hudby.  Vystupuje jako  sólista, hraje na recitálech, a uplatňuje se jako interpret soudobé hudby, také jako vyhledávaný orchestrální a studiový hráč na všechny druhy saxofonů a  klarinetů. 

Po  maturitě na  gymnáziu v Boskovicích  studoval Antonín Mühlhansl hru na  klarinet v  Státní konzervatoři v Brně (absolutorium v roce 1997) a na JAMU (1997 - 2002). Hře na saxofon se věnuje od roku 1994. Již od 90. let 20. století upoutává jeho  pozornost jazzová  hudba. Jazzovou  praxi  pak postupně získával v různých  jazzových souborech, příležitostných seskupeních a big bandech (Orchestr Gustava Broma, Orchestr Karla Vlacha, B - Side Band apod.).

Členství  v Saxofonovém kvartetu Bohemia  (od 2003 jako hráč  na altový saxofon) se  stalo jen přirozenou gradací jeho uměleckých ambicí, potřeby komorního projevu a profesionálního ukotvení v rámci klasického pojetí  saxofonové hry. S klavíristkou Dagmar Mühlhanslovou tvoří koncertní duo, které se soustředí na interpretaci české a světové klasické  saxofonové  literatury.

Zájmem o soudobou českou  hudbu upozornil  Antonín Mühlhansl také několik současných hudebn&ia cute;ch skladatelů, jejichž skladby pro saxofon interpretuje a v některých  případech i  premiéruje.  Jeho pedagogické aktivity zahrnují  poskytování soukromých lekcí a konzultací, od roku 2013 je pedagogem hlavního oboru hra na saxofon na konzervatoři P. J. Vejvanovského v Kroměříži. 

Od roku 1998 uplatňuje své zkušenosti také jako člen orchestru Městského  divadla  Brno.

 

Frank V.

Antonín v roli:
Klarinet a saxofon

Vstupenky již nejsou v prodeji.

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->