Vychází kniha a CD Zdenek Merta u klavíru

15. 11. 2021

"Zdenek Merta u klavíru" je spojení knížky a CD, které respektovaný hudební skladatel, klavírista a producent Zdenek Merta vytvořil u příležitosti sedmdesátých narozenin, jež oslavil 25. dubna 2021.

V knize Zdenek Merta píše o svém vztahu k písním, pod kterými je podepsán, vzpomíná na dobu a okolnosti jejich vzniku a bilancuje svou hudební kariéru. CD je pak pro Zdenka Mertu zároveň první samostatné klavírní album, které je tvořeno z jeho vlastních filmových i divadelních melodií a písniček, jež napsal během uplynulých padesáti let. Všech 19 skladeb obsažených na CD bylo pro tuto příležitost nově nahráno, Zdenek Merta je hraje sám na klavír nebo jako duety s virtuózními hráči. V jedinečných vokálních i instrumentálních interpretacích se kromě autora na CD tedy objeví hudební hosté – například zpěváci Vojtěch Dyk, Zora Jandová a Esther Mertová, hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec, hobojista Vilém Veverka, koncertní mistr České filharmonie Jiří Vodička a další.

Kniha a CD s dnes již zavedeným názvem Zdenek Merta u klavíru bude k dostání v tištěné i digitální formě v prodejnách Supraphonu.

Kromě vytvoření nového bilančního CD a knihy se Zdenek Merta podílel na uspořádání slavnostního koncertu nazvaného Zdenek Merta 70. Koncert se uskutečnil 29. června 2021 na Hudební scéně Městského divadla Brno, s nímž Merta úzce spolupracuje již několik dekád. Pestrý program, který byl sestavený z crossoverových skladeb, písní i muzikálových čísel a stal se tak průřezem Mertovou tvorbou od velkých orchestrálních kompozic až po výňatky z komorního programu Zdenek Merta u klavíru, si nenechala ujít ani Česká televize, která pořídila záznam, jenž odvysílá v pátek 19. listopadu 2021 ve 20:45 hodin na kanálu ČT art.

Milovníci dobré hudby by si zmíněný pořad stejně jako nové CD i knihu rozhodně neměli nechat ujít!

Zpět

Newsletter

Divadlo podporují

Oblast hledání

-->